15/04/2021
Eerst en vooral. Wat verstaan we onder kabelmanagement? Het is het simpelweg leiden, verbinden en wegwerken van alle kabels, snoeren en bedrading op je werkplek. Dit zijn zowel de kabels die vertrekken vanuit de hardware op je bureau, als de vele kabels in bijvoorbeeld een serverruimte. Hierbij wordt rekening gehouden met de plattegrond van het gebouw, de bestaande en vernieuwde IT infrastructuur en de indeling van het elektrisch circuit ter plaatse.
Ondanks het feit dat er ook al heel wat draadloos wordt gewerkt, zijn die verrekte kabels nog steeds in heel wat infrastructuren broodnodig. Maar het hoeft geen kluwen te worden. Mits wat aandacht zorgt het voor een ‘oddly satisfying’ fatsoenlijk uitzicht.
Waarom is dit zo belangrijk?
Inventariseer en orden
Iedereen kent het misnoegen van rondslingerende, kapotte (zonder het te weten) en door elkaar geknoopte kabels. Een echte kabelchaos die enkel maar erger wordt naarmate de jaren vorderen. Een goed kabelmanagement begint bij het maken van een overzicht. Hoeveel kabels passeren de revue? Zijn ze allemaal nuttig? Waar zitten de stopcontacten? Welke route is de efficiëntste?
Voor elke ruimte moeten de behoeften logisch onder de loep genomen worden. Bij het (her)inrichten maak je dan ook best een duidelijke plattegrond op, zowel van de ruimte indeling zelf als het elektrisch circuit. Een vergaderruimte heeft aansluitingspunten nodig voor meerdere laptops. Die worden dan bij voorkeur onder de tafel weggewerkt. Aan een onthaalbalie moet enkel rekening gehouden worden met een vaste opstelling zoals een computer, printer, monitor, telefoontoestel, enz. Daarbij heeft een standing desk of een bureau achter glas een ander bekabelingsplan nodig dan een bureau die tegen een muur staat waarlangs de kabels netjes weggewerkt kunnen worden.
Zelf uitvoeren of uitbesteden?
Kleine KMO’s beseffen wel dat ze mits wat logisch nadenken en hulpmateriaal hun kabels zelf kunnen ordenen. De meeste zakelijke bureaus zijn voorzien van een doorvoeren waarmee je snel en overzichtelijk de kabels naar de onderzijde van het bureau kunt leiden. Om er verder een propere kabelsnelweg van te maken, kan je gebruik maken van kabelgoten of kabelbruggen. Verder heb je ook kabeldozen waarmee je ze overzichtelijk en stofvrij kan opbergen.
Voor nieuwe of grote infrastructuren en zeker bij een serverruimte, is het geen overbodige luxe om dit door professionals te laten uitvoeren. Bij een nieuwbouw kan dit ingecalculeerd worden in de plaatsing van muurpanelen, verhoogde vloeren of verlaagde plafonds.
Sowieso is dit inbegrepen bij een nieuwe of vernieuwde installatie die door jouw IT partner geplaatst wordt. Of dit zou toch moeten, als ze van wanten weten.
Dit is een voorbeeld van een IT infrastructuur die we overnamen na duidelijke nalatigheid. De beelden voor en na spreken voor zich. Het zorgt meteen voor rust in het hoofd en efficiëntie op de werkvloer.
De experts van Alfa Solutions zijn bedreven in het organiseren van volledige IT infrastructuren met daarbij het nodige kabelmanagement. Kunnen we jou helpen? Laat het ons weten.
Jouw ideale IT partner
Jouw IT partner voor een oplossing op maat.
Processiestraat 2, 8790 Waregem
056 62 76 73 | business@alfasolutions.be
BE 0442 132 433
All Rights Reserved ® Alfa solutions 2025 | Privacybeleid | Algemene Voorwaarden I Cookiebeleid I Sitemap I Design: adfun.be