Safer Internet Day - wat is het?

IT voor Business / webshop particulieren

05/02 - Safer Internet Day

05/02/2019

Het is vandaag Safer Internet Day ! Een moment om even stil te staan bij ons online gedrag. Het internet is een fantastische tool en een groot gemak, maar achter de computerschermen is het een kluwen voor de gewone gebruiker. Surf jij wel veilig? Onze Online Expert geeft je enkele tips mee.

 

>> Lees hier alles over Safer Internet Day

 

 

1. ZORG VOOR STERKE WACHTWOORDEN

 

Het is uit onderzoek gebleken dat maar liefst ¾ van alle Belgen eenzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende websites en accounts. Er worden nog elke dag massaal veel websites gehackt en wachtwoorden buitgemaakt. Eenmaal uw ene wachtwoord is gekend, is het dus peanuts om binnen te breken in uw andere accounts.

 

WHAT TO DO?

 

  • Gebruik voor elke website of account een ander wachtwoord
  • Vermijd namen, geboortedata, simpele nummerreeksen en andere voor de hand liggende wachtwoorden
  • Stel een wachtwoord samen uit een bvb. een zin (in het dialect) met verschillende tekens. Een samenstelling van hoofdletters en kleine letters, nummers en speciale tekens.
  • Nu moet je dat natuurlijk allemaal nog kunnen onthouden, geen evidentie. Maak gerust gebruik van een wachtwoordmanager waarmee je je wachtwoorden veilig kan opslaan en beheren.

 

2. TWEESTAPSVERIFICATIE

 

Deze manier van inloggen gaat zoals de naam laat vermoeden in twee stappen. Het lijkt in eerste instantie omslachtig, maar dat is het absoluut niet. Je meldt je aan op een website met je zelfgekozen wachtwoord, wanneer dit correct werd ontvangen, stuurt het platform automatisch een code naar je smartphone. Bij het invullen van die code op het platform, krijg je toegang.

 

Hierbij heb je dus al twee contactpunten nodig om in te loggen. Het is een stuk veiliger en dus zeker aan te raden. Al heel wat platformen werken op deze manier.

 

 

3. INLOGGEN MET UW LICHAAM

 

Het gebruik van een vingerafdruk of gezichtsherkenning valt onder de biometrie. Hier zijn nog steeds discussies rond. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat de betrouwbaarheid vrij hoog is. Al is het zoals met de getypte wachtwoorden niet 100% waterdicht. Een echte toegewijde hacker kan een simulatie van een pupil of vingerafdruk namaken, maar dat is een heel tijdrovend werkje. Omdat biometrische gegevens niet door de eigenaar te wijzigen of in te trekken zijn, is het belangrijk dat ze op een veilige manier worden opgeslagen.

 

Het gebruik kan veel voordelen hebben, omdat je bijvoorbeeld een vingerafdruk altijd bij je draagt en niet kunt vergeten, zoals een wachtwoord. Dat verhoogt het gebruiksgemak enorm, wat we bijvoorbeeld zien bij de toepassing voor internetbankieren op smartphones. Daarom lijkt biometrie al snel het antwoord te zijn op alle slechte wachtwoorden en uitgelekte databases. Bij het gebruik voor lokale verificatie zou dit weleens kunnen kloppen, zolang de implementatie goed is uitgevoerd.

 

 

4. OPLETTEN MET PUBLIEKE GASTNETWERKEN

 

Tijdens het surfen op openbare netwerken moet je steeds alert zijn. Hackers kunnen gemakkelijk een openbaar netwerk hacken en gegevens stelen.

 

Wil je zeker zijn dat je een veilige connectie of browser gebruikt, let dan op het sloticoontje dat vóór het webadres staat. ‘Https’ is namelijk de versleutelde versie van het normale http. Http-websites zijn best te vermijden. Een extra tip: om belangrijke bestanden te delen, maak je best gebruik van cloudoplossing zoals Google Drive of Dropbox.

 

 

5. INLOGGEN D.M.V. FACEBOOK

 

Het is een hele gemakkelijke manier van inloggen. Je klikt op ‘inloggen met Facebook’ en je bent binnen. Maar weet dat je hiermee meteen heel wat persoonlijke data van jezelf prijsgeeft. Zoals je ondertussen wel al weet slaat het populairste sociale netwerk alle ontvangen informatie over jou als persoon op. Wanneer je inlogt door middel van Facebook, gooi je die informatie nogmaals in een nieuw account. Dit wordt in het beste geval gebruikt voor marketingdoeleinden. Niet aan te raden dus.

 

 

6. PHISHING IS NOG LANG DE WERELD NIET UIT

 

U ontvangt wel eens een e-mail of een telefoontje over uw pakje die is toegekomen, maar die u nooit bestelde of een Office-account dat zou aflopen, maar dat nog maar net werd hernieuwd. Deze phishing-mails waarbij ze uw persoonlijke gegevens proberen te ontfutselen blijven een echte plaag. Cybercriminelen misbruiken bovendien steeds vaker grote merknamen zoals Microsoft of BPost om hun slachtoffers te misleiden. Reageer nooit op zulke mails of telefoontjes! Twijfel je? Contacteer ons dan meteen en we bekijken voor u wat er aan de hand is.

 

 

7. DATA OPVRAGEN

 

Je kan bij giganten zoals Facebook en Google uw data opvragen. Welke info hebben ze over jou opgeslagen? Wat doen ze ermee? Met wie delen ze dit? Je kan ook vragen om dit allemaal te verwijderen. Dat kan via ‘Google Takeout’ en ‘Your Facebook Information’.

Daarnaast kan je ook een reclamefilter op uw browser installeren. Installeer de extensie Adblocker op je browser en surf met een gerust gevoel, zonder steeds gestoord te worden door gerichte marketingcampagnes.