NAS server aanschaffen? Alfa solutions bezorgt je een voorstel op maat

IT voor Business / webshop particulieren

NAS server

Wat?

Een NAS server of Network Attached Storage server is dataopslag op een extern apparaat. Het wordt aan het bestaande netwerk gehangen en maakt gebruik van het TCP/IP-protocol voor dataoverdracht. Een NAS server bevat een of meerdere harde schijven en is verbonden met jouw netwerk. Je kan connecteren met jouw NAS zoals je connecteert met een gewone server.

 

Toepassingen

Een van de vaakst voorkomende toepassingen van een NAS is het nemen van back-ups. Je bewaart alle gegevens op een extern opslagapparaat zodat belangrijke info, bijvoorbeeld in het geval van een computercrash, bewaard blijft.

 

Uitbreidbaar op zakelijk niveau

De meeste zakelijke NAS servers hebben vaak al onder meer back-up- en restoresoftware met de nodige beheermogelijkheden.

Een NAS server - de voordelen:

  • Veilig bewaren van gegevens
  • Beperkte kostprijs
  • Uitbreidbaar
  • Centralisatie van data
  • Eenvoudig & gebruiksvriendelijk

"Doen Google Drive en Dropbox dat niet? Kunnen USB-stations niet al mijn opslagproblemen oplossen?”

 

Voor een professioneel bedrijf is dit absoluut geen goed idee.

 

De belangrijkste nadelen van het opslaan van bestanden in de openbare cloud zijn:

 

  • Jouw persoonlijke bestanden worden door een andere partij beheerd
  • Je betaalt een maandelijks hoge abonnementskost.
  • De tekortkomingen van USB-stations variëren van het gebrek aan externe toegang en automatische reservekopieën tot de draagbaarheid – met verlies of schade tot gevolg.

Een NAS is het beste alternatief, dat bijna onmisbaar is in moderne bedrijven.

 

 

 

Wat is het verschil tussen een NAS server & SAN server?

 

Een NAS server (Network Attached Storage) en SAN (Storage Area Networks) bieden allebei oplossingen voor dataopslag over het netwerk, en op het eerste gezicht lijken ze ook heel erg op elkaar. Toch zijn er duidelijke verschillen.

 

Connectie

SAN’s maken meestal gebruik van een Fiber Channel connectie, terwijl NAS-oplossingen doorgaans gebruik maken van een TCP / IP-netwerk, zoals Ethernet. Het grote verschil zit echter in de manier waarop de data wordt benaderd. Een NAS server biedt toegang tot jouw data als een compleet bestand, terwijl een SAN server toegang verleent tot verschillende blokken data waaruit de bestanden worden samengesteld. Je maakt jouw keuze tussen de twee op basis van het type data dat je wenst op te slaan en welke omgeving daarbij het beste prestatieniveau levert.

 

Wanneer zowel een SAN als een NAS in een infrastructuuromgeving worden ondersteund, heb je de flexibiliteit om de voordelen van beide te gebruiken.

 

Hardware & besturingssysteem

Daarnaast heeft een NAS server speciale hardware nodig die de storage met het LAN verbindt. Dit wordt aangeduid als de head. Dit toestel zorgt voor de authenticatie van clients en het beheer van de bestanden. Bovendien draait een NAS server op een ingebouwd besturingssysteem. Er komt geen monitor of toetsenbord aan te pas. In tegenstelling tot de SAN server, die gebruikt dus een Fiber Channel dat opslagapparaten met elkaar verbindt om op die manier gegevens met elkaar te kunnen delen.

 

Spreekt een NAS server je aan?

Bel ons op 056 62 76 75 of mail naar verkoop@alfasolutions.be. Samen bekijken we of dit de beste oplossing is voor jouw noden en wensen. Onze experts staan voor je klaar.